poniedziałek, 23 maja 2016

Przyjdź, poznaj, zostań...



Za nami ważny dzień - wczoraj otworzyliśmy dla wszystkich mieszkańców miasta i okolic drzwi naszego gimnazjum. Do tej pory szkołę znały przede wszystkim osoby z nią związane. Tym razem postanowiliśmy, by mogli zajrzeć do niej również ci, którzy nie mają częstych kontaktów z Rodziną Salezjańską. Okazało się, że zainteresowanie było bardzo duże. Wiele osób przekraczało progi gimnazjum właśnie dlatego, by zobaczyć, co dzieje się w "dolnym kościele". Byli dziadkowie, byli rodzice i oczywiście nastolatkowie.


Wspaniale spisała się młodzież naszego gimnazjum. Jak na gospodarzy przystało - przygotowała ulotki i plakaty, zapraszała do poznania placówki, zapoznawała z ofertą szkoły, prezentowała poszczególne pracownie, opowiadała o sposobach prowadzenia zajęć, zachęcała do wspólnej zabawy, zadbała o poczęstunek.


Wszyscy staraliśmy się pokazać, jak naprawdę funkcjonuje szkoła, a tym samym obalać mity, jakie o niej krążą.

Goście, którzy opuszczali szkolne mury, byli bardzo mile zaskoczeni tym, co zobaczyli.

Podobała się przede wszystkim atmosfera, jaką stworzyliśmy oraz zaangażowanie nauczycieli i uczniów. 

Kilku piotrkowian zwróciło uwagę na fakt, iż w piękne, majowe, niedzielne przedpołudnie tak wiele osób jest w szkole.

A to wszystko... po prostu cieszy. 

A na koniec - trochę nietypowo... przepis na pyszny chleb domowego wypieku :)

Dlaczego?
Podczas uroczystego zakończenia projektu gimnazjalnego chleb ze smalcem i kiszonym ogórkiem został podany na uczcie u księcia Mieszka. Wszystkim bardzo smakował.

Postanowiliśmy, że nie może zabraknąć tak tradycyjnego poczęstunku również podczas Dnia Otwartego. Mamy Adriana i Filipa zgodziły się raz jeszcze nas wesprzeć.
To był przysłowiowy strzał w dziesiątkę. Niemal każda gospodyni pytała o przepis. Obiecałam, że będzie... i obietnicy dotrzymuję.
Duża porcja:

składniki:
1 kg mąki pszennej,
1 szklanka mąki żytniej,
1 szklanka otrąb pszennych,
1 szklanka siemienia lnianego,
1 szklanka ziaren słonecznika, 
1 szklanka ziaren dyni,
po 2 płaskie łyżki soli i cukru,
5 szklanek wody,
zaczyn,
wykonanie:
składniki wymieszać w dużym naczyniu,
wyłożyć ciasto do foremek, pamiętając, że podwoi swą objętość,
odstawić foremki na około 10-12 godzin,
piec w temperaturze 180 stopni C około 1 godziny.

 chleb

P.S.
Znacie Animoto?
To narzędzie, dzięki któremu możecie za damo i łatwo stworzyć ciekawe i bardzo estetyczne 30 -sekundowe filmiki. Polecam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz